fredag 19. desember 2014

Komle med salt kjøtt og kålrotstappe


Det finnes mange varianter av komle. Her er min favoritt, nemlig mamma sin oppskrift.Oppskriften er nok til ca.8-10 personer.

INGREDIENSER
2,5 kg poteter(med tykt skall)
3 kokte poteter
Ca.1 kg hvetemel (må tilpasses)
1-2 kg Salt lammekjøtt eller salt svinekjøtt/svinebog
1 kg Gulrot
1 pakke Kjøttpølse
Smør
3 pk Bacon
Kålrotstappe( se oppskrift lenger ned på siden)


Kok opp vann i ei stor gryte. Når vannet koker, legg oppi det salte kjøttet. Skrell potetene, riv eller mal dem opp. Tilsett de kokte potetene og hvetemelet. OBS!Melmengden vil variere etter potetkonsistensen. Røren må ikke være så løs at komlene blir grøtete, og ikke så fast at de blir tunge.

Form komlene i hånden ved hjelp av en spiseskje. Dupp skjeen i ett glass med vann mellom hver komle. Legg komlene i gryta med det salte kjøttet mens det småkoker/koker.

Komlene trenger ca 25 min på å bli feridg(de flyter opp til overfalten når de er gjennomkokt)
Jeg koker gjerne komlene lenger for jeg synes de blir best da.
Når de begynner å blir ferdige tilsetter jeg delte kjøttpølser og skrelte gulerøtter.La det koke til gulerøttene er ferdig. Så alt i alt blir koketiden fra siste komle er lagt i; ca 1 time.

Mens komlene koker; kutt baconet i terninger og stek det. Smelt smør og ha baconet i smøret.

KÅLROTSTAPPE
1 kålrot
1 potet
Eventuelt 1 gulrot
2-3 ss smør
0,5 dl fløte
salt
pepper
1 ts sukker


FREMGANGSMÅTE;
Skrell kålrot og potet og skjær dem i mindre biter. Kok grønnsakene i usaltet vann til alt er helt mørt. Hell av kokevannet og la grønnsakene dampe vekk noe av fuktigheten.Mos grønnsakene. Tilsett fløte,sukker og smør til passe tykk konsistens. Smak til med salt og nykvernet pepper.




1 kommentar: